Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑΝΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΕ

Η Διεθνές Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), παρουσίασε μια νέα έκδοση της έκθεσης για  παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης και τις προοπτικές της για το 2006,  με επίκεντρο την νεολαία. Η έκθεση με τίτλο «Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνική Προοπτική 2016 – Τάσεις για την Νεολαία», εντόπισε ότι μετά από αρκετά χρόνια αύξησης της απασχόλησης, η ανεργία των νέων, βρίσκεται πάλι σε άνοδο.

Η δημοσίευση της ΔΟΕ, παρέχει στατιστικά στοιχεία για την παγκόσμια και περιφερειακή ανεργία των νέων, συμπεριλαμβανομένων ποσοστών για την εργατική φτώχεια, ευκαιρίες «αξιοπρεπής εργασίας», ανισότητες μεταξύ των δυο φύλων και τάσεις της μετανάστευσης. Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι το 2016, υπάρχουν σχεδόν 200 εκατομμύρια άνεργοι σε όλο τον κόσμο. Σε ένα βίντεο περίληψη της πιο πάνω έκθεσης, η ΔΟΕ σημειώνει ότι το 2016: υπάρχει αύξηση στην ανεργία των νέων μετά από αρκετά χρόνια απασχόλησης (2012-2015) σε ποσοστό 13.1% και πολλοί εργαζόμενοι στις αναπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν επιδείνωση στις συνθήκες εργασίας τους.

Το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφοριών του ΟΗΕ στην Ευρώπη (UNRIC), σημειώνει σε σχετικό δελτίο τύπου του, ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 εξακολουθούν να υπάρχουν και επηρεάζουν τον αριθμό και την ποιότητα των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Επίσης, τονίζει την ανάγκη για εφαρμογή του Στόχου 8 της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG 8), δηλαδή για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για άνδρες και γυναίκες, μέχρι το 2030.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Guy Ryder, εντόπισε δύο παράγοντες που επηρεάζουν την εργασία: την επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς και την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Επίσης πρόσθεσε, ότι υπάρχει η επείγουσα ανάγκη για δημιουργία αξιοπρεπών ευκαιριών εργασίας και η αποφυγή της αύξησης των κοινωνικών εντάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO

Categories: GC, SDGs, and ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Key Words: Αξιοπρεπής Απασχόληση, Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη, Βιώσιμες Πόλεις & Κοινότητες, Εξάλειψη Διακρίσεων στην Απασχόληση, and Συνεργασία για τους Στόχους.