ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ G20 ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στην Κίνα, πραγματοποιήθηκε η 11η σύνοδος κορυφής των G20. Μεταξύ άλλων τριάντα δήμαρχοι μεγάλων πόλεων στις χώρες μέλη των G20, κάλεσαν τους ηγέτες τους να κάνουν σοβαρές δεσμεύσεις και συγκεκριμένα σχέδια για το περιβάλλον και την εφαρμογή της συνθήκης του Παρισίου για το κλίμα . Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους ηγέτες των G20 να διπλασιάσουν τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια μέχρι το 2020, στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, στην σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων, καθώς και να αποκαλύψουν τους χρηματοοικονομικούς κίνδυνους που σχετίζονται με το κλίμα.

Οι G20 αντιπροσωπεύουν το 85% του Συνολικού Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος (Global Gross Domestic Product – GDP), 75% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου το 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Στα μέλη της G20 περιλαμβάνονται 19 μεμονωμένες χώρες, όπως η Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ – μαζί με την ΕΕ.

Μέσα στην δήλωση των G20, η βιωσιμότητα αναφέρεται πολλές φορές, με αναφορά στην Ατζέντα 2030 και στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επίσης, οι ηγέτες επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για ευθυγράμμιση του έργου τους καθώς και με το Addis Ababa Action Agenda (AAAA) για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την δήλωση των G20 πιο κάτω.

Categories: SDG 13: Δράση για το Κλίμα, ΝΕΑ ΕΚΕ ΔΙΕΘΝΗ, and ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Key Words: Βιομηχανία, Καινοτομία & Υποδομές, Βιώσιμες Πόλεις & Κοινότητες, Βιωσιμότητα Ιδιωτικών Οικονομικών, Δράση για το Κλίμα, and Φθηνή και Καθαρή Ενέργεια.
Κλάδος: Βασικές Πρώτες Ύλες and Ενέργεια και Υποδομές.