NEWSLETTER #CARVEDaphne – Ιανουαρίου 2016

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστρέφει ζωές και διαβρώνει κοινωνίες. Στην Ευρώπη, 1 στις 3 γυναίκες θα βιώσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των δεκαπέντε. Τα περισσότερα κρούσματα συντελούνται από κάποιον σύντροφο (νυν ή πρώην) (πηγή 1). Πρόσφατες έρευνες σε εθνικό (π.χ. στη Γαλλία), ευρωπαϊκό καιδιεθνές επίπεδο φέρνουν στο φως το οικονομικό κόστος της βίας με βάση το φύλο. Οι επιχειρήσεις δε μένουν αλώβητες. Η βία επηρεάζει την απόδοση εργαζομένων, θυμάτων και θυτών εξίσου (πηγή 2, πηγή 3), έχοντας επιδράσεις στην παραγωγικότητά τους και τις σχέσεις τους με τους συναδέλφους. Το μεγαλύτερο μέρος λεπτομερών ερευνών που προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις οικονομικές συνέπειες και το κόστος της βίας έχει διεξαχθεί στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να επεκταθεί αντίστοιχα στη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο και την Ισπανία. Παρακάτω ακολουθεί μια -όχι εξαντλητική- περιγραφή των συνεπειών της βίας κατά των γυναικών, στο χώρο εργασίας.

Απουσίες: μπορεί να οφείλεται σε διάφορες τακτικές του θύτη να αποτρέψει τη σύντροφό του από το να πηγαίνει στη δουλειά (π.χ. κλοπή ή απόκρυψη κλειδιών), στην ανάγκη για αντιμετώπιση φυσικών ή/και συναισθηματικών τραυμάτων, σε χρόνια προβλήματα άγχους ή/και σε μετα-τραυματικό στρες (πηγή 4), σε ενδεχόμενη υποχρέωση παρουσίας στο δικαστήριο ή σε συναντήσεις νομικών θεμάτων κ.ά.. Αξίζει να σημειωθεί δε πως οι θύτες, επίσης παρουσιάζουν ένα υψηλότερο επίπεδο των απουσιών σε σύγκριση με τους υπολοίπους εργαζομένους (εκτός θυμάτων).

Μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων: Είναι σαφές ότι όλες οι συνέπειες της βίας κατά των γυναικών που περιγράφονται παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της παραγωγικότητας των εργαζομένων, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να εκτελέσουν αποτελεσματικά καθημερινές διαδικασίες και λειτουργίες που περιλαμβάνουν τα εργασιακά τους καθήκοντα. Αντίθετα με την ιδέα ότι η ενδοοικογενειακή βία περιορίζεται πίσω από κλειστές πόρτες, η πραγματικότητα διδάσκει πως οι θύτες είναι πολύ πιθανό να εφαρμόσουν βίαιες τακτικές ακόμη και από το χώρο εργασίας τους. Για παράδειγμα, καλώντας επανειλημμένα τις συντρόφους τους προκειμένου να τις (εκ)φοβίσουν. Είναι προφανές ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να είναι ουδέτερη ως προς την παραγωγικότητα και τη συγκέντρωση στο έργο και των δύο (θύτη και θύματος).

Κίνδυνοι ασφαλείας: Οι άνδρες που διαπράττουν παραβιάσεις σε βάρος της συντρόφου τους μπορεί επίσης να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των συναδέλφων τους (πηγή 5). Επιπλέον, όχι μόνο κατασκοπεύουν από το χώρο εργασίας τους, αλλά μπορούν να απειλήσουν τα θύματά τους και στο χώρο εργασίας των τελευταίων. Για παράδειγμα, μια καναδική έρευνα δείχνει ότι το 70% των θυμάτων βίας από σύντροφο κακοποιούνται στην εργασία τους, κάτι που θα πρέπει να απασχολεί κάθε επιχείρηση. Τέτοιου τύπου βία είναι μια σοβαρή μορφή καθώς αποτελεί κύρια αιτία θανάτου για γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 19 και 44, σε όλο τον κόσμο (πηγή 6).

Όλα αυτά μπορούν να αποτραπούν! Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν ενεργό παράγοντα για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας με βάση το φύλο. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι τέτοιου είδους βία επηρεάζει την επιχείρηση και ότι θύτες και θύματα μπορεί να απασχολούνται ως εργαζόμενοί της.

Το έργο CARVE φιλοδοξεί να παράξει χρήσιμα εργαλεία προκειμένου οι επιχειρήσεις να στηρίξουν τη δέσμευσή τους στην εξάλειψη φαινομένων βίας κατά των γυναικών που συμβαίνουν εκτός χώρου εργασίας. Συνολικά οι οκτώ εταίροι του προερχόμενοι από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιήσαμε εθνικές έρευνες, συνεντεύξεις με ανθρώπους από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και τον «κοινωνικό» τομέα (ΜΚΟ, αυτό-οργανώσεις, εθελοντικά σχήματα κ.ά.), ενώ οργανώνουμε εργαστήια ανοιχτά στην κοινωνία των πολιτών. Φιλοδοξία μας είναι να ενισχυθεί η συμμετοχή των επιχειρήσεων στον αγώνα κατά της βίας με βάση το φύλο, παρέχοντάς τους τα εργαλεία για να ασχοληθούν αποτελεσματικά με ένα τόσο θλιβερό ζήτημα. Το διετές αυτό έργο συγχρηματοδοτείται από τη «Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης: πρόγραμμα Δάφνη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις αυτές χρησιμεύουν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εθνικών ερευνών και στην έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου. Τα συμπεράσματα τόσο των εθνικών εκθέσεων όσο και των εργαστηρίων θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού Οδηγού Καλών Πρακτικών για τις επιχειρήσεις και τους πολιτικούς ώστε να αποκτήσουν μια πληρέστερη εικόνα της κατάσταση όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία στην Ευρώπη, αλλά και για να γνωρίσουν τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσουν τα θύματα. Ο Οδηγός θα κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, στις 16 Ιουνίου 2016.

Εικόνα: “A ribbon made out of flags” (“Κορδέλα φτιαγμένη από σημαίες”), Quinn Dombrovski, 4/10/2012

Categories: ΚΟΙΝΩΝΙΑ and ΝΕΑ CSR HELLAS.

Key Words: CARVE and CARVE Newsletter.