sdg-gr-3

ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ!

Η διασφάλιση υγιών συνθηκών διαβίωσης καθώς και η προαγωγή της ευημερίας για όλους και σε όλες τις ηλικίες είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά ορισμένοι από τους παράγοντες που σχετίζονται με την παιδική και τη μητρική θνησιμότητα. Αντίστοιχα, η σπουδαία πρόοδος που έχει συντελεστεί στην αύξηση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης έχει οδηγήσει στη μείωση της ελονοσίας, της φυματίωσης, της πολιομυελίτιδας καθώς και της εξάπλωσης του HIV/AIDS. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμα περισσότερες προσπάθειες για την πλήρη εξάλειψη ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών καθώς και για την αντιμετώπιση πολλών, διαφορετικών και επίμονων ζητημάτων υγείας που ανακύπτουν.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΑΡΙΘΜΟΙ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

1εκ. • ΠΑΙΔΙΑ
Συνεχίζουν να πεθαίνουν πριν ολοκληρώσουν το 5ο έτος της ηλικίας τους
1000 • ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
Πεθαίνουν κάθε ημέρα από το 1990
1,6 • ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΖΩΕΣ
Έχουν σωθεί από το 2000, μέσω των εμβολιασμών κατά της ιλαράς
child-in-poverty

Παιδιά που γεννιούνται σε συνθήκες φτώχειας είναι δύο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν πριν ολοκληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους συγκριτικά με εκείνα που γεννιούνται σε εύπορες οικογένειες.

map-poverty

Παρά τη σημαντική παγκόσμια πρόοδο που συντελείται στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό παιδικών θανάτων, με τέσσερις στους πέντε παιδικούς θανάτους ηλικίας κάτω των πέντε να εμφανίζονται σε αυτές τις περιοχές.

mother-and-child

Παιδιά των οποίων οι μητέρες είναι μορφωμένες (σε αυτές συγκαταλέγονται και εκείνες που έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση) είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από ότι παιδιά με μητέρες χωρίς καθόλου μόρφωση

ΜΗΤΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

CHART-ICON-10
Μείωση της μητρικής θνησιμότητας από το 1990 50%
Μείωση της μητρικής θνησιμότητας στην ανατολική και νότια Ασία και στη βόρεια Αφρική 66%

Των γυναικών στις αναπτυσσόμενες περιοχές λαμβάνει τη συνιστώμενη ιατρική περίθαλψη.

CHART-ICON-13
mothers-early-death

Τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας, δηλαδή η αναλογία των μητέρων που αποβιώνουν κατά τον τοκετό συγκριτικά με εκείνων που επιβιώνουν, στις αναπτυσσόμενες περιοχές είναι 14 φορές πιο υψηλά από ότι στις ανεπτυγμένες περιοχές

pregnant+teenage+school+girl

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν προγεννητική φροντίδα. Στις αναπτυσσόμενες περιοχές τα ποσοστά προγεννητικής φροντίδας αυξήθηκαν από 65% το 1990 σε 83% το 2012.

the-pill

Λιγότεροι έφηβοι αποκτούν παιδιά στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, ωστόσο, η πρόοδος αυτή έχει παρουσιάσει κάμψη. Η αύξηση της χρήσης αντισυλληπτικών μεθόδων που παρατηρήθηκε κατά τη δεκαετία του 90’ δεν συνεχίστηκε την πρώτη δεκαετία του 2000.

progennitikos

Πρόοδος συντελείται στην κάλυψη της ανάγκης του οικογενειακού προγραμματισμού για ολοένα και περισσότερες γυναίκες, ωστόσο, η ζήτηση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

HIV/AIDS – ΕΛΟΝΟΣΙΑ & ΑΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

1 εκ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή αγωγή, το 2014
+50000 ΠΑΙΔΙΑ
Στα τέλη του 2013, υπολογίζεται ότι μολύνθηκαν με τον HIV
+1εκ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Στα τέλη του 2013, υπολογίζεται ότι ζούσαν με τον HIV
+0εκ. ΕΦΗΒΟΙ
Ζουν με τον HIV από το 2013
african-girl

Το AIDS αποτελεί πλέον τη βασική αιτία θανάτου μεταξύ εφήβων (ηλικίας 10-19) στην Αφρική και τη δεύτερη πιο συχνή αίτια θανάτου μεταξύ εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο.

women-paragoiki

Τα έφηβα κορίτσια και οι νέες γυναίκες αντιμετωπίζουν ανισότητες με βάση το φύλο τους, αποκλεισμούς, διακρίσεις και βία, γεγονός που τις εκθέτει ακόμη περισσότερο στον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό HIV.

girl portrait on a black background

Ο ιός HIV αποτελεί τη βασική αιτία για τον θάνατο των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο.

via-girl

Σε πολλές περιπτώσεις, το δικαίωμα της ιδιωτικότητας και της σωματικής ακεραιότητας των εφήβων κοριτσιών δεν γίνεται σεβαστό, με πολλά από τα κορίτσια να αναφέρουν ότι η πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία δεν ήταν ηθελημένη

Mείωση της θνησιμότητας από φυματίωση σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV σε σχέση με το 2004, σύμφωνα με στοιχεία του 2013

Μείωση της θνησιμότητας από ελονοσία με πάνω από 6,2 εκατομμύρια θανάτων να έχουν αποφευχθεί κατά την περίοδο 2000-2015, πρωτίστως θάνατοι παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική.

Μείωση της θνησιμότητας από φυματίωση κατά το διάστημα 2000-2013, καθώς η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία για τη νόσο υπολογίζεται ότι έσωσε 37 εκατομμύρια ζωές. Τα κατά ενώ το ποσοστό εμφάνισης της νόσου μειώθηκε κατά 41% για το διάστημα 1990-2013.

Μείωση των κρουσμάτων προσβολής από τον ιό HIV για το διάστημα 2013 με 2,1 εκ. ανθρώπους ωστόσο να προσβάλλονται από τον ιό.

Μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας παγκοσμίως κατά την περίοδο 2000-2015

Ο 3ος ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ

ΠΗΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΟΙΧΟΙ